dilluns, 18 de maig del 2009

Els jocs digitals, programari i educació infantil


Si cliqueu al títol del missatge tindreu la oportunitat d'accedir al nostre treball de Noves Tecnologies directament. Aquest treball ens obra portes molt interessants per a conèixer noves opcions i rebre consells per a saber utilitzar correctament els videojocs tant a l'aula, com a casa.
No tots els videojocs són iguals per tant, hem d'observar de manera precisa i detallada en que consisteix la temàtica del jocs, ja que cada tipologia desenvolupa unes habilitats diferents en el jugador. Els jocs educatius informàtics els tenim al nostre abast a través de botigues d'informàtica, botigues especialitzades o grans magatzems, a més també podem jugar via online a alguns jocs de manera gratuïta i altres pagant una quantitat de diners.
L'escola si és un bon lloc per jugar, ja que els videojocs, permeten treballar aspectes de les diferents àrees del currículum de forma didàctica i creativa, tenint en compte les necessitats de cada infant i amb un valor educatiu complementari. Dins l'escola el temps que els infants han de dedicar-se a jugar és aproximadament entre una i dues hores incloent-hi estones de descans.
Com a futures mestres hem de tenir en comte que els jocs que afavoreixen l'aprenentatge dels infants són:
• Jocs de simulació: són aquells que permeten intervenir en la seva evolució, construint espais i elements de joc. Exemple: Los Sims.
• Jocs d’estratègia: es caracteritzen perquè s’intenta aconseguir l’objectiu del joc mitjançant la lògica, una bona gestió i combinació de recursos. Exemple: Age of empires
• Jocs d’aventura: el jugador protagonitza la història del joc i ha de superar proves per arribar al final de la història. Exemple: Super Mario, http://www.juegosgratis.tv/Clasicos/Super-Mario-Bros.htm
• Jocs d’acció: són aquells en els quals el jugador realitza accions de manera repetitiva i la dificultat és cada vegada més gran. Exemple: Tomb Raider.
• Jocs esportius o de conducció d’un vehicle: recreen virtualment aquestes activitats servint-se d’accions i paisatges molt fidels a la realitat. Exemple: 4x4 Rally, http://www.muchosjuegos.net/c/Juegos/Coches/4X4_Rally/
També podreu trobar un petit resum que conté els criteris que hem de seguir per poder escollir un videojoc, tenint en comte els gustos i interessos dels infants. A més hem inclòs uns petits annexes amb la intenció d'ampliar la informació referent als jocs digitals.
Com a conclusió, els videojocs són eines educatives si se’n fa un bon ús i si els responsables dels usuaris en tenen el control. Cal fer-ne una bona selecció, pactar les estones de joc, buscar el lloc més indicat per jugar-hi, compartir estones de joc amb els infants o i tenint clar quins són els valors positius que volem transmetre mitjançant el joc.